Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Ilja Leonard Pfeijffer

© photo Gelya Bogatishcheva
Ilja Leonard Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Een paar jaar gelden fietste hij naar Rome, maar bleef in Genua plakken, waar hij sinds 2008 woont. 
Met zijn boeken valt hij regelmatig in de prijzen. Zo won Pfeijffer in 2014 de Libris literatuurprijs én de Inktaap met zijn roman La Superba. Ook kreeg hij de Tzumprijs voor de beste literaire zin voor La Superba (Het was het witte uur na het middagmaal, de blanke pagina waarop hooguit iets met potlood wordt gekriebeld in geheimschrift, iets om onmiddellijk weer uit te gummen zodra de rolluiken omhoog worden getrokken en het leven opnieuw zwart op wit een aanvang neemt met bonnetjes, bestellingen en bezwaarschriften.) en Het grote baggerboek (Trekt ie daaropvervolgends z’n broek naar omlaag, gaat met die harige aars van hem boven de chili hangen en zet ie me daar toch z’n dikke darm open dat Noach kon fluiten naar berg Ararat.).  

In 2015 is Pfeijffer de auteur van het Poëziegeschenk en toerde hij in het voorjaar door Nederland en Vlaanderen met Tommy Wieringa, Dimitri Verhulst, Gustaaf Peek en Thé Lau met het theaterprogramma 'The Pursuit of Happiness'.

INTERVIEW
Op Crossing Border wordt Ilja geïnterviewd door Marjon Kok over zijn nieuwste bundel Gelukszoekers, een bundeling van zijn columns en ander werk over de migratie'crisis'. 
Dit boek wordt gelanceerd tijdens het festival.
De opbrengst van Gelukszoekers gaat naar het goede doel Werken zonder grenzen, een nieuw initiatief dat als doel heeft talentvolle vluchtelingen met verblijfsvergunning aan werkgevers te koppelen.
Zie ook www.werkenzondergrenzen.nl

LEESFRAGMENT
Met dank aan De Arbeiderspers hierbij een leesfragment uit 

Gelukszoekers.

JAN CAMPERTPRIJS
De Jan Campertprijs (onderdeel van de Jan Campert-stichting), voor beste poëziebundel ging op 9 november naar Idyllen van Ilja Leonard Pfeiffer.
Crossing Border 2015 - Sat, 14 Nov 2015

Crossing Border Den Haag 2011 - Fri, 18 Nov 2011