Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Jaap Scholten

© photo Keke Keukelaar
Jaap Scholten debuteerde met Bavianehaar & Chipolatapudding en publiceerde daarna de roman Tachtig. In 2000 verscheen Morgenster, acht jaar later gevolgd door De wet van Spengler. Scholten woont met zijn gezin in Hongarije en schreef daarover de bundel Heer en meester. Vorig jaar verscheen Kameraad Baron – Een reis door de verdwijnende wereld van de Transsylvaanse aristocratie, waarmee Scholten de Libris Geschiedenis Prijs 2011 won. Voor dit boek bereisde Scholten grote delen van Hongarije en Roemenië om de verhalen op te tekenen van Transsylvaanse aristocraten die de verschrikkingen van het communisme overleefden. Met hun nazaten, die het in beslag genomen land weer in bezit proberen te krijgen, sprak Scholten ook over de toekomst van Roemenië en Hongarije.

Libris Geschiedenis Prijs
Criteria voor de Libris Geschiedenis Prijs zijn dat het boek een algemeen publiek moet aanspreken, goed geschreven is en gebaseerd is op gedegen historisch onderzoek. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden. Kameraad Baron - Een reis door de verdwijnende wereld van de Transsylvaanse aristocratie is volgens de jury een ,,heel bijzonder, hartstochtelijk en belangrijk werk''.

Quote
‘De vernietiging van de aristocratie tijdens het communisme heeft tot op heden gevolgen voor de regio: het ontbreekt aan een leidinggevende elite met cultuur en een langetermijnvisie. Het verdwijnen van de aristocratie heeft de wereld kortademiger gemaakt.’ – Jaap Scholten

Crossing Border Enschede 2012 - Fri, 16 Nov 2012

Crossing Border Den Haag 2011 - Fri, 18 Nov 2011