Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Richard Russo

© photo Elena Seibert
Russo heeft sinds het eind van de jaren ’80 zeven boeken geschreven, waaronder de bestseller Brug der zuchten en Niemands gek. Maar het bekendst is Russo toch wel van zijn roman Empire Falls, waarvoor hij in 2002 een Pullitzer Prize ontving. Hij herschreef het verhaal in 2005 voor de HBO-miniserie met dezelfde naam, die ook weer met veel lof ontvangen werd. The New York Times bestempelt Richard Russo als ‘een van de beste romanschrijvers die er zijn’. John Irving noemt hem ‘bewonderenswaardig’. 

De Amerikaanse rasverteller is hier naar aanleiding van de publicatie van de vertaling van zijn prachtige klassieker Nobody’s Fool, Niemands gek, die nu voor het eerst in het Nederlands verschijnt. 

Journalist en schrijver Arjan Visser interviewt Russo op 28 september in het theater van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. 

Datum: woensdag 28 september 2016 
Aanvang: 20.00 
Locatie: Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Prinsessegracht 4, Den Haag 
Kaarten à € 7,50 zijn te reserveren via de BorderKitchen-website. KABK-studenten kunnen een kaartje reserveren voor € 5 door een e-mail te sturen naar info@borderkitchen.nl

Over Niemands gek
Donald Sully woont al vijftig jaar in het doodsaaie plaatsje North Bath ten noorden van New York. In al die jaren heeft hij niet heel veel geluk gehad. Gescheiden en nu in een halfslachtige relatie met andermans vrouw, woont hij boven zijn bejaarde oud-lerares Engels die hem soms nog steeds de les leest. 

Opgescheept met een slechte knie en met vrienden die vijanden overbodig maken, probeert hij op zijn manier wat van het leven te maken. Maar dan krijgt Sully met een heel nieuw probleem te maken: zijn van hem vervreemde zoon dreigt in zijn vaders voetsporen te treden. 

Met geraffineerde en aanstekelijke humor en begrip voor zowel menselijke dwaasheden als overwinningen is Niemands gek weer een knap voorbeeld van Russo’s vertelkunst. 

“Russo bewijst eens te meer dat hij een scherpe observant is van het menselijke karakter, waarvan hij de universele tekortkomingen op humoristische wijze en met mededogen onder de loep neemt” - Publishers Weekly 

Niemands gek wordt uitgegeven door uitgeverij Signatuur. Het boek werd uit het Engels vertaald door Kees Mollema. De originele titel is Nobody’s Fool.

Crossing Border Den Haag 2013 - Fri, 15 Nov 2013

Pulitzer-prijswinnaar Richard Russo behaalde de Nederlandse bestsellerlijsten met Empire Falls en Brug der zuchten. In Ergens anders (Elsewhere) schrijft Russo zijn memoir, waarin zijn moeder Jean het middelpunt vormt: een gecompliceerd en hulpbehoevend persoon. Toch is Russo gelukkig als hij opgroeit, zijn vader is niet meer dan een vreemde, gokverslaafde buurtgenoot, zijn moeder is de trotse, obsessieve, eigenaardige vrouw die voor hem zorgt. Zelfs als Russo zijn eigen leven stevig heeft opgebouwd – hij is professor, echtgenoot, vader en Pulitzer-prijswinnaar – lukt het hem niet om los te komen van zijn moeder, die op haar beurt gevangene blijft van haar angsten en kuren en op Russo blijft leunen. Terugkijkend vermoedt Russo dat hij (tot zijn grote schrik) zijn moeders dwangneurose in stand heeft gehouden door er altijd maar voor haar te zijn. 
Eerste hoofdstuk
Je vindt hier het eerste hoofdstuk van Ergens anders (Uitg. Signatuur), dat verschijnt op 12 november, dus vlak voor Crossing Border.

Gloversville
Richard Russo groeit op in Gloversville, ooit welvarend vanwege de productie van handschoenen en andere lederwaren. Tegen de tijd dat Russo wordt geboren in 1949 is de stad vervallen en verarmd omdat de vraag naar lederwaren is verdwenen.

Quotes

“Whoever said beggars can’t be choosers never met your mother.” - quote uit Elsewhere

“Russo beautifully conjures the world in which his spirited, pretty mother moved: her job at the General Electric headquarters in Schenectady; her bitter divorce from Russo’s good-looking, ne’er-do-well father; her passionate insistence on total independence; her utter dependence on everyone she knew.”- The Washington Post

Crossing Border Antwerpen 2013 - Sun, 17 Nov 2013

INTERVIEW
Richard Russo wordt geïnterviewd door Maria Vlaar.


EERSTE HOOFDSTUK
Je vindt hier het eerste hoofdstuk van Ergens anders (Uitg. Signatuur), dat verschijnt op 12 november, dus vlak voor Crossing Border.


PULITZER PRIZE
In 2002 ontving Russo deze prijs voor zijn boek Empire Falls.

SERIE
Hij bewerkte Empire Falls zelf tot een geschikte versie voor verfilming in de gelijknamige miniserie uit 2005.

QUOTES
“Whoever said beggars can’t be choosers never met your mother.” - quote uit Elsewhere. “Russo beautifully conjures the world in which his spirited, pretty mother moved: her job at the General Electric headquarters in Schenectady; her bitter divorce from Russo’s good-looking, ne’er-do-well father; her passionate insistence on total independence; her utter dependence on everyone she knew.”- The Washington Post

GLOVERSVILLE
Richard Russo groeit op in Gloversville, ooit welvarend vanwege de productie van handschoenen en andere lederwaren. Tegen de tijd dat Russo wordt geboren in 1949 is de stad vervallen en verarmd omdat de vraag naar lederwaren is verdwenen. INTERVIEW
Uitgebreid interview over Elsewhere:

BorderKitchen - Wed, 28 Sep 2016