Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Jan Guillou

© photo Hollandse Hoogte
Jan Guillou is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als held de spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson. Guillous bekendheid groeide na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap. Tegenwoordig is Guillou ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen. Met controversiële ideeën en boude uitspraken veroorzaakt hij regelmatig opschudding. 
Tussen rood en zwart is het derde deel in de reeks ‘De grote eeuw’ waarin Guillou op meesterlijke wijze de geschiedenis van de twintigste eeuw vertelt aan de hand van het leven van drie Zweedse broers.


INTERVIEW
Jan Guillou wordt geïnterviewd door Arjan Peters.

LEESFRAGMENT
Lees je hier alvast warm voor Jan Guillou met de eerste bladzijden van Tussen rood en zwart. Met dank aan uitgever Prometheus.

UITGEVERIJ
Samen met collega-journalist/schrijfster Liza Marklund en uitgeefster Ann-Marie Skarp richtte Guillou uitgeverij Pirat förlaget op. Pirat is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke uitgeverij in Zweden. 


DE GROTE EEUW 
De reeks De grote eeuw is Guillous meest ambitieuze literaire project tot op heden. De eerste delen van de reeks, Bruggenbouwers en Dandy uit het noorden werden internationale bestsellers. 

QUOTE 
“Op subtiele wijze laat Guillou zien hoe de politieke realiteit geheimen het gezinsleven binnenbrengt en geliefden van elkaar doet vervreemden. (…) Guillou slaagt erin via uiteenlopende verhaallijnen inzicht te verschaffen in de complexiteit van deze tijdspanne. “ – De Volkskrant

Crossing Border 2014 - Fri, 14 Nov 2014