Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

James Rhodes

© photo Dave Brown
James Rhodes (1975, Londen) is professioneel concertpianist, schrijver en tv-presentator. Zijn liefde voor muziek was de reddingsboei in zijn door strijd en onrust getekende leven. Als getraumatiseerde tiener luisterde hij naar Rachmaninov, en in een ziekenhuiszaal ontdekte een adagio van Bach – het waren deze bijzondere prestaties van de muzikale genieën die hem bovenop zijn ergste depressies hebben geholpen en hem inspireerden de gerenommeerde concertpianist te worden die hij vandaag de dag is. 

James Rhodes, pianist is een uniek memoir: James schrijft eerlijk, openhartig en met een zwartgallige humor over zijn duisterste herinneringen. Het boek is een eerbetoon aan de therapeutische werking van muziek, maar bevat ook fascinerende feiten over hoe klassieke muziek eigenlijk werkt en over de bijzondere levens van enkele van de grote componisten. James legt uit hoe en waarom muziek de potentie heeft ieders leven te veranderen. 

Het boek was ook de inzet van een grote rechtszaak die in het voorjaar van 2014 begon. Rhodes ex-vrouw was tegen publicatie van het boek omdat het hun 12-jarige, aan Asperger lijdende zoon zou kunnen schaden. In mei 2015 verwierp de Hoge Raad het verbod: volgens velen een grote overwinning voor de beginselen van de vrijheid van meningsuiting en een bevestiging van het fundamentele belang van het mogen uitspreken van de waarheid, ook als die waarheid choquerend is.

INTERVIEW
James Rhodes wordt geïnterviewd door Wim Brands. Hij zal ook nog kort piano spelen.

LEESFRAGMENT
Met dank aan uitgeverij Nieuw Amsterdam hierbij een leesfragment uit
James Rhodes, pianist (vertaling door Paul van der Lecq en Frank Lekens)


PERS
´Het onvergetelijke verhaal van een onvergetelijke en bijzondere man.´- Stephen Fry 

‘Wat dit boek echt doet opvallen is de confrontatie met de onuitgesproken (of zelden uitgesproken) kanten van seksueel misbruik en psychiatrische ziektes (…) Sommige van de overpeinzingen balanceren op het randje van het taboe en het vereist helderheid, moed en intelligentie om ze zo duidelijk en eerlijk uit te spreken als Rhodes.’- The Independent 

 
VIDEO
Interview Channel 4: Music & Mental Health

Crossing Border 2015 - Fri, 13 Nov 2015