Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Joost Zwagerman

© photo Keke Keukelaar
9-9-2015
Met ongeloof hebben we gisteravond vernomen dat Joost een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Als vriend van het festival was hij al meer dan twintig jaar aan Crossing Border verbonden. Joost zou 13 november weer optreden op het festival, en had net een hotelkamer gereserveerd om de afterparty mee te kunnen maken. We zijn ontzettend bedroefd dat we hem niet meer zullen zien dansen, maar zijn plek in het programma blijft.

Namens het Crossing Border-team,

Louis Behre

Crossing Border Den Haag 2013 - Fri, 15 Nov 2013

Joost Zwagerman schreef in de loop van de jaren ongeveer vierhonderd artikelen en essays over Amerikaanse cultuur. Voor zijn magnum opus Americana. Omzwervingen in de Amerikaanse cultuur selecteerde hij de beste en vulde die aan met nieuwe essays en portretten. Het resultaat is een tweeluik (Americana deel 1 en deel 2) waarin Zwagerman zijn liefdes en bevindingen over Amerikaanse literatuur, film, beeldende kunst en popmuziek deelt. En doordat het boek Zwagermans eigen fascinaties en obsessies volgt wordt het tegelijkertijd een soort autobiografie in essayvorm. Een schitterend boek dus, over vele kunstvormen, te verschijnen in de tijd dat Zwagerman vijftig wordt: typisch iets dat Crossing Border graag groots en feestelijk presenteert dus. 

Boeken

Joost Zwagerman publiceerde onder meer de roman De houdgreep (1986), de verhalenbundel Kroondomein (1987), de roman Gimmick! (1989), de roman Vals licht (1991) en de roman De buitenvrouw (1994). Ook verschenen er meerdere dichtbundels van zijn hand zoals Roeshoofd hemelt en verzamelbundel Tot hier en zelfs verder. Zwagerman bracht tien essaybundels uit zoals Collega’s van God (1993) en Transito (2007). Naar aanleiding van zijn veertigste verjaardag verscheen Standplaats Zwagerman, een bundel over het schrijverschap met bijdragen van collega-auteurs en literaire critici. 

Uitgaven
In oktober 2013 verschijnt niet alleen Americana 1 & 2, maar ook worden er door uitgeverij De Arbeiderspers drie klassiekers opnieuw uitgebracht in een mooie editie: Vals LichtGimmick! En De Buitenvrouw. Voor een nieuwe roman moeten we nog even geduld hebben: in het najaar van 2014 wordt Vallei vliegt hoog verwacht. 

Crossing Border Enschede 2013 - Thu, 14 Nov 2013

Crossing Border 2015 - Fri, 13 Nov 2015