Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

António Lobo Antunes

© photo Isolde Ohlbaum
António Lobo Antunes, schrijver en psychiater, wordt beschouwd als een van de grootste hedendaagse Portugese auteurs: vlijmscherp en trefzeker, maar ook vol mededogen en humor. Hij wordt alom gezien als kandidaat voor de Nobelprijs. De koloniale oorlog die Portugal in de jaren zestig en zeventig in Afrika voerde en waar Lobo Antunes diende als arts, is een constante in zijn romans. In Nederland verscheen onder andere de roman Het handboek voor inquisiteurs. Met Als een brandend huis, dat vlak voor Crossing Border verschijnt, heeft Lobo Antunes opnieuw een meesterwerk geschreven. De roman speelt zich af in de stad Lissabon in acht appartementen met merendeels oudere bewoners: een ex-militair die in Angola heeft gevochten, een kleine ambtenaar die diende onder dictator Salazar, een aantal in de jaren dertig uit Duitsland gevluchte joden, een rechter, een actrice, een kantoorjuffrouw en een dronkaard. Ze dragen allen de last van het verleden mee: samen vertellen ze de geschiedenis van Portugal. 

INTERVIEW
António Lobo Antunes wordt geïnterviewd door Rosan Hollak

LEESFRAGMENT

Lees je hier alvast warm voor António Lobo Antunes met de eerste bladzijden van Als een brandend huis. Met dank aan uitgever Ambo Anthos.


PRIJZEN 

Hij ontving meerdere prijzen waaronder de Prémio Camões en de FIL Literatuur Prijs. 

TITELS 
Andere titels die zijn vertaald zijn onder meer Alexandrino, Dans der verdoemden en Paardenschaduw op zee

'Antunes is een schrijver die een volgens mij nieuwe uitvinding heeft gedaan. Hij heeft de monologue interieur uitgebouwd tot een koor van stemmen, dat elkaar aanvult, onderbreekt, soms midden in een zin. Zijn boeken (allemaal goed) vereisen een nieuwe houding bij de lezer.' – Bernlef

Crossing Border 2014 - Sat, 15 Nov 2014