Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Jens Christian Grøndahl & Sana Valiulina

Jens Christian Grøndahl is een van de succesvolste Deense auteurs van dit moment. Het werk van Grøndahl is in zestien talen vertaald, en omvat onder andere Stilte in Oktober, Lucca, Indian Summer, Hartslag, Veranderend licht en Piazza Bucarest. Grøndahl wordt geprezen om zijn minimalistische portretten en fijne schrijfstijl. Deze maand verschijnt Rode Handen, een verhaal over een vrouw die in Duitsland verwikkeld raakte bij de Rote Armee Fraktion. Rode Handen is een indrukwekkende roman over de macht die het verleden op ons kan uitoefenen.
Grøndahl weet dat de grote thema’s van liefde, bedrog, afscheid en dood alleen met de meest verfijnde middelen onderzocht kunnen worden, anders geven zij hun geheim niet prijs.’  T. van Deel in Trouw
Ik ben, vrees ik, verslaafd aan Grøndahl.’  Arnon Grunberg in NRC Handelsblad


Sana Valiulina is geboren in Estland en studeert filologie en Noors in Moskou. Ze leert daar haar huidige Nederlandse echtgenoot kennen en voor hem verhuist ze in 1989 naar Amsterdam. Daar schrijft ze – in het Nederlands – haar eerste roman Het kruis en later de novellenbundel Vanuit nergens met liefde. Dit voorjaar betekent de magistrale roman Didar en Faroek haar grote literaire doorbraak. In het boek fictionaliseert ze de levensgeschiedenis van haar ouders; het is zowel een niet mis te verstane afrekening met de Sovjet-dictatuur van Stalin als een ‘lichte’ roman over het geloof in menselijkheid en de valkuilen van de liefde.   

 

BorderKitchen - Thu, 12 Oct 2006