Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Salman Rushdie

© photo Beowulf Sheehan
Datum:             dinsdag 17 november
Aanvang:         20.30 uur (deuren open 19.30 uur)
Interview:         door Jamal Ouariachi
Locatie:            Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag
Tickets             *UITVERKOCHT*

Salman Rushdie is een van de grote auteurs van onze tijd. Hij schreef twaalf romans, één verhalenbundel en vier non-fictiewerken, en is een van onze invloedrijkste denkers. Hij werd in 1947 geboren in Bombay en debuteerde in 1975 met de roman Grimus. Met zijn tweede roman Middernachtskinderen won hij de Booker Prize in 1981; deze roman won in 1993 ook de ‘Booker of Bookers’, de prijs voor beste roman die ooit de Booker won. Andere hoogtepunten uit zijn oeuvre zijn De duivelsverzen (1988), De laatste zucht van de Moor (1995; Whitbread Award) en De verleidster van Florence (2008). Dit najaar verscheen zijn nieuwste roman, Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten, een mengeling van geschiedenis, mythologie en een tijdloos liefdesverhaal. Rushdies roman, geïnspireerd op de traditionele ‘wonderverhalen’ uit het Oosten, is een satirisch, vrolijk en bovenal prachtig eerbetoon aan de kracht van verhalen, en een meesterwerk over eeuwenoude conflicten die ook de huidige wereld beheersen.

LEESFRAGMENT
Met dank aan uitgeverij Atlas Contact hierbij een leesfragment uit
Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten (vertaling door Karine van Santen en Martine Vormaer).BorderKitchen - Fri, 23 Nov 2007

Salman Rushdie is een van de weinige auteurs met een mondiale leeskring.  Voor een deel heeft dat te maken met de overbekende controverse rond zijn roman The Satanic Verses (De duivelsverzen 1988).
Maar het begon allemaal met goede boeken. Vanaf 1980 heeft Rushdie zijn stempel op de literatuur gedrukt. Een hele rits romans van hem kwam op de shortlist van de toonaangevende Man Booker Prize terecht. Midnight’s Children (Middernachtskinderen 1981) won zelfs de ‘Booker of Bookers’ verkiezing onder de vijfentwintig voormalige prijswinnaars in 1993.
In zijn werk is hij gefascineerd door de manier waarop iemands persoonlijke achtergrond een filter vormt voor de manier waarop hij de ‘werkelijkheid’ beleeft. Zelf heeft Rushdie zich, vanwege zijn Brits-Indiase identiteit, naar eigen zeggen altijd een ‘bastard child of history’ gevoeld. Salman Rushdie werkt op dit moment aan zijn nieuwe roman.

BorderKitchen - Tue, 17 Nov 2015

Crossing Border 2015 - Tue, 17 Nov 2015