Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Martin Walser

© photo Jim Rakete

Martin Walser, coryfee van de Duitste literauur, was in de jaren zestig en zeventig, als prominent socialist, betrokken bij acties tegen de oorlog in Vietnam en het Duitse revanchisme. Al in een vroeg stadium zag hij de Duitse eenheid naderen. Walser heeft een hekel aan politieke correctheid. In een geruchtmakend artikel in Der Spiegel schreef hij: ‘Politieke correctheid is net zo hol als een biecht: je prevelt wat formules en klaar is Kees. Zo kom je nooit achter de waarheid.'
Zijn laatste roman Een liefhebbende man vertelt over de 74-jarige Goethe die in 1823 verliefd wordt op de 19-jarige Ulrike von Levetzow. Ze flirten, houden gesprekken en kussen elkaar, precies zoals Goethe het altijd beschrijft in zijn boeken: hun kussen zijn niet slechts een aanraking van lippen, maar vooral van twee zielen.
Maar dan duikt er een rivaal op: een jongere man probeert Ulrike te verleiden. Goethe waagt de sprong en doet haar een aanzoek. Hoe ontroerd ze daardoor ook is, ze vertrekt. Goethe blijft achter met een gebroken hart en verslagen schrijft hij een van zijn meesterwerken: Marienbader Elegie.
Walser ontving in 1998 De Vredesprijs van de Duitse boekhandelaren.

Walser wordt geïnterviewd door Prof. Anthonya Visser, Hoogleraar Duitse Taal en Letterkunde, Universiteit van Leiden.

Deze BorderKitchen is auf Deutsch

BorderKitchen - Tue, 21 Apr 2009