Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Sandro Veronesi & Nicolai Lilin

Buiten Italië hoorden de meeste mensen voor het eerst van Sandro Veronesi dankzij In de ban van mijn vader, zijn prachtige roman over een man wiens zekerheden beginnen te wankelen als gesuggereerd wordt dat zijn vader een dubbelleven leed. Die wankele zekerheden blijven een thema voor Veronesi, gezien zijn meesterwerk Kalme chaos, waarin hoofdpersonage Pietro Paladini een vrouw van de verdrinkingsdood redt terwijl ondertussen thuis het noodlot toeslaat. Kalme chaos won de belangrijkste literaire prijs van Italië, werd in Frankrijk uitgeroepen tot beste Europese roman en is ook nog eens schitterend verfilmd met Nanni Moretti in de hoofdrol.

Kalme chaos van Sandro Veronesi kwam op mijn weg toen nog niemand het erover had. Dit boek heb ik tot op de dag van vandaag het vaakst cadeau gedaan. Bij het lezen van het verhaal over een succesvolle zakenman die na de dood van zijn vrouw als het ware in zijn auto gaat wonen, stelde ik me na elk hoofdstuk vragen over mijn eigen geluk en mijn eigen leven, en toen ik het boek uit had, was de wereld een beetje verschoven. - Bart Moeyaert (in de Volkskrant, 20-03-2009)


Nicolai Lilin woont sinds kort in Italië, maar behoort tot de Urka's, een criminele Russische gemeenschap. Bijzonder is dat ze zichzelf zien als ‘fatsoenlijke criminelen'. Je moet als lezer eerst je gangbare opvattingen over goed en kwaad loslaten, maar dan zie je wat ze bedoelen. Ze reguleren hun eigen geweld aan de hand van een strenge ethische code en kennen een Robin Hood-achtig rechtvaardigheidsgevoel: strijden tegen de (corrupte) staat en opkomen voor de behoeftigen. De Urka's zijn inmiddels verdreven naar Siberië, de meest barre uithoek van Rusland, en zijn een verdwijnend volk. Met zijn debuut Siberische opvoeding blaast Lilin hun wereld nieuw leven in.

 

BorderKitchen - Thu, 19 Nov 2009