Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Ian McEwan

© photo Joost van den Broek


BorderKitchen - Tue, 05 Oct 2010

Romans over de klimaatopwarming zijn er nog niet zoveel. Je verzandt al gauw in teveel engagement, teveel statistiekjes of teveel technische details, en moet dus wel van zeer goeden huize komen om daar een goed literair verhaal over te schrijven. Je zou bijvoorbeeld Ian McEwan moeten zijn. Hij waagde zich in zijn nieuwe roman Solar aan de kwestie, omdat hij ook de kansen zag die het onderwerp wél biedt: ‘Climate change is a social construct, with scepticism and alarmism all boiling around together, and I was very interested in this’. De klimaatproblematiek brengt bovendien in haar slipstream een curieuze mix aan types op de been, variërend van superieure idealisten en gewichtige wetenschappers tot snelle jongens die geld ruiken. Een ideaal onderwerp voor een satire dus ook, en dat is de invalshoek die McEwan voor Solar heeft gekozen. Aan de hand van de belevenissen van natuurkundige en Nobelprijswinnaar Michael Beard, de meest curieuze figuur van ze allemaal, leidt hij zijn lezers door de wereld van de klimaathausse. Hij werd er prompt voor beloond met de Bollinger Everyman Wodehouse Prize for Comic Fiction. 

Daarmee incasseerde McEwan een van de weinige prijzen die nog niet op zijn schoorsteen stond. Eerder won hij al onder meer de Man Booker Prize voor Amsterdam en de National Book Critics' Circle Award voor Boetekleed. Die laatste roman werd bovendien – onder de Engelse titel Atonement – zeer succesvol verfilmd, net als een van zijn eerste romans, De cementen tuin (The Cement Garden). Zijn laatste roman vóór Solar was het prachtige Aan Chesil Beach, dat binnenkort wordt verfilmd door Sam Mendes, bekend van American Beauty en Revolutionary Road. 

Ian McEwan wordt tijdens BorderKitchen geïnterviewd door Hans Bouman (de Volkskrant). Het is het enige publiekelijke optreden dat hij rondom de verschijning van de Nederlandstalige editie van Solar zal doen. 

Locatie: Koorenhuis, Prinsegracht 27, Den Haag. Aanvang: 20.00 uur. 

Crossing Border 2014 - Sat, 15 Nov 2014

De wereldberoemde auteur Ian McEwan heeft een indrukwekkende hoeveelheid boekverfilmingen op zijn naam staan: The Innocent, The Cement Garden, The Comfort of Strangers, Enduring Love, Atonement en On Chesil Beach. In oktober verschijnt zijn nieuwe roman Kinderwet. Hierin staat de vraag centraal of jij je kind zou redden als de medische behandeling in strijd is met je geloof? Welke verantwoordelijkheid heb je als ouder? McEwan schreef al eerder romans over maatschappelijke vraagstukken, waaronder First Love, Last Rites (1975) over kindermisbruik. Kinderwet is een typische McEwan, waarbij hij wederom in staat is zowel zijn hoofd als zijn hart te laten spreken. 

 INTERVIEW 
 Ian McEwan wordt geïnterviewd door Wim Brands.

LEESFRAGMENT
Lees je hier alvast warm voor Ian McEwan met de eerste bladzijden van Kinderwet. Met dank aan uitgever De Harmonie.


Hier zie je Ian McEwan voorlezen uit Suikertand.

Crossing Border 2014 - Sat, 15 Nov 2014

Dagprogramma met Joanna Rakoff en Ian McEwan
Datum: zaterdag 15 november
Tijd: 14.00 – 15.30 uur
Locatie: La Gayola, spiegeltent op het Lange Voorhout, Den Haag
Tickets: *UITVERKOCHT*

Speciaal voor jongeren wordt Ian McEwan geïnterviewd over De dagdromer. Ook al schreef hij dit boek voor kinderen, volwassenen zullen er minstens zoveel plezier aan beleven. Het zijn fantasierijke, spannende verhalen, waarin McEwan het onwaarschijnlijke geloofwaardig maakt. Peter Fortuin, een doodgewone jongen, is een dagdromer. Op school denken ze dat hij dom is, maar dat is hij allerminst. Als hij uit het raam staart of op een zomermiddag op een grassprietje kauwend naar de lucht kijkt, gebeuren er de meest fantastische dingen.

LEESFRAGMENT
Lees je hier alvast warm voor Ian McEwan met de eerste bladzijden van De Dagdromer. Met dank aan uitgever De Harmonie.


INTERVIEW
Ian McEwan wordt geïnterviewd door Jaap Robben.