Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Alessandro Baricco

© photo Chico de Luigi

Alessandro Baricco was een van de eerste Italiaanse auteurs na Italo Calvino en Umberto Eco die weer wereldwijd gelezen werd. In 1997 brak hij door met Zijde, en sindsdien is zijn werk niet meer uit de internationale aandacht verdwenen. Zijde werd verfilmd als Silk. Ook zijn theatermonoloog Novecento is verfilmd – als The Legend of 1900 – en in Nederland bijvoorbeeld, is zijn roman Dit verhaal afgelopen seizoen nog in een succesvolle toneelbewerking (‘Ultimo’) te zien geweest, met Ariane Schluter en Porgy Franssen in de hoofdrollen.

In Italië had Baricco ondertussen ook volop andere dingen omhanden. Zo bracht hij een bewerking van de Ilias en Moby Dick op de planken en presenteerde een populair boekenprogramma op televisie. Ook debuteerde hij in 2008 als filmregisseur met Lecture 21. Wat Nederland betreft, ontwikkelt 2010 zich tot een goed Baricco-jaar. Afgelopen januari verscheen De barbaren, een lang essay over de geleidelijke teloorgang van ons cultuurbesef, dat Baricco in 2006 in feuilletonvorm schreef voor de krant La Republicca. Nu, eind september, is er eindelijk zijn langverwachte nieuwe roman: Emmaüs.

In Emmaüs worden vier streng katholieke jongens gedwongen om het onontgonnen land tussen verdoemenis en verlossing te verkennen, wanneer ze gefascineerd raken door het atheïstische, wereldse meisje Andre. Het levert een prachtig portret op van de onzekerheden van de jeugd.

Naar aanleiding van Emmaüs is Alessandro Baricco te gast bij BorderKitchen. Hij wordt geïnterviewd door Wim Brands (VPRO).

Locatie: Weimarstraat 36, Den Haag. Aanvang: 20.00 uur.  

BorderKitchen - Wed, 06 Oct 2010