Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Alissa Walser

Samen met de Deutsche Bibliothek Den Haag verwelkomen wij Alissa Walser. Eind januari verschijnt haar mooie roman Am Anfang war die Nacht Musik in Nederlandse vertaling (als Nachtmuziek).

Walser baseerde haar roman op de historische ontmoeting tussen de beroemde arts annex magnetiseur Franz Anton Mesmer en het muzikale Wunderkind Maria Theresia von Paradis, in laat achttiende-eeuws Wenen. Mesmer was Walser al vroeg bekend omdat ze opgroeide in de buurt van zijn geboortehuis. Hij ontwikkelde als arts de magneettherapie, wat hem vermaard maakte onder het grote publiek, maar waar hij om werd gesmaad binnen wetenschappelijke kringen. Als de beroemde pianiste Maria Theresia von Paradis door haar ouders bij hem in behandeling wordt gedaan, is dat een gouden kans om zijn naam definitief te vestigen. Maria Theresia is op driejarige leeftijd van de ene op de ander dag blind geworden, en tot nog toe is niemand erin geslaagd om haar te genezen. Onder Mesmers persoonlijke aandacht en hun gedeelde liefde voor muziek bloeit het meisje op, met verbluffend resultaat. Maar dan komt het moment dat er andere belangen gaan spelen…

Alissa Walser is van huis uit kunstenares. Ze werd opgeleid in de schilderkunst in Wenen en New York. Sinds 1987 is ze ook actief als vertaler en als auteur van korte verhalen. De opmerking van een docent dat een van haar schilderijen mesmerizing was, deed haar pas beseffen hoe groot de impact van Mesmer ooit geweest moest zijn, en legde zo de basis voor haar latere debuutroman: Nachtmuziek.

Twee jaar na haar vader – Martin Walser – is nu ook Alissa Walser te gast bij BorderKitchen. Ze wordt geïnterviewd door prof. dr. Anthonya Visser (Universiteit Leiden).

Locatie: Weimarstraat 36, Den Haag. Aanvang: 20.00 uur. De voertaal deze avond is Duits.

BorderKitchen - Thu, 10 Feb 2011