Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Willy Vlautin

© photo Lee Posey

BorderKitchen - Fri, 29 Apr 2011

Willy Vlautin maakte met Motel Life in 2006 al een voortvarende start als auteur. Zijn nieuwe roman Lean on Pete toont hem op zijn best: vertellend over een grauwe, maar soms ook hartverwarmende leefwereld. Deze ‘kleine Amerikaanse odyssee’ verschijnt begin april in het Nederlands als De ruwe weg

De ruwe weg vertelt het verhaal van Charley Thompson, een jongen die op 15-jarige leeftijd al te vaak op zichzelf is aangewezen. Zijn moeder is vertrokken toen hij klein was, en ook zijn – op zich liefhebbende – vader is vaker niet dan wel thuis. Nadat ze om voor Charley onduidelijke redenen overhaast en voor de zoveelste keer hebben moeten verhuizen, belanden ze in Portland, Oregon, waar Charley rondhangt in de buitenwijken van de stad, en terechtkomt bij de plaatselijke renbaan. Daar is alles vergane glorie: de tribunes zijn grotendeels afgesloten, de baan is versleten en de renpaarden zijn derderangs. Toch vindt Charley er zijn draai. Hij krijgt een baantje bij de dubieuze paardentrainer Del, en sluit vriendschap met een van diens paarden, Lean on Pete. Maar dan neemt het leven pas echt een misselijke wending, en slaat Charley op de vlucht. Wat volgt is een lange tocht, naar Wyoming, op zoek naar de zus van zijn vader – een liefdevolle tante die hij zich herinnert uit zijn vroege jeugd.

Behalve als auteur, is Willy Vlautin bekend als voorman van de band Richmond Fontaine. De band stond in 2006 op Crossing Border. Motel Life verscheen destijds zelfs in het Nederlands (Motelleven) bij de imprint Crossing Border Books. Die imprint is inmiddels opgeheven; De ruwe weg verschijnt bij Vlautins nieuwe uitgever Nijgh & Van Ditmar (klik hier voor een mooi introductiefilmpje op hun website).

Tijdens deze BorderKitchen zal Vlautin geïnterviewd worden door Jan Donkers (VPRO, NRC Handelsblad). Ook mag je een paar songs verwachten van We Used To Think The Freeway Sounded Like A River, Richmond Fontaines laatste album. Zowel de eerste versie van De ruwe weg als die songs schreef Vlautin toen hij langdurig rust moest houden na een val van zijn eigen paard. 


Locatie: Weimarstraat 36, Den Haag. Aanvang: 20.00 uur.
 

Over De ruwe weg:
‘Forget Franzen, this is what US writers can say and do.’ – Irish Times
Lean on Pete is briljant; ik baalde dat ik het uithad.’ – Roddy Doyle
Lean On Pete is an archetypal American novel, Huck Finn for the crystal-meth 
 generation. If there's the occasional touch of sentimentality, it's hard-earned 
 and welcome. This is a sad, often brutal, but oddly beautiful portrait of an 
 America that's forgotten only because we choose not to remember its 
 continuing existence.’ – The Independent

Over Richmond Fontaine:
‘There is an unassuming brilliance to much that they do and, as ever, We Used 
 To Think The Freeway Sounded Like A River
 is a-bristle with finely-tooled 
 detail’. – UNCUT (5 sterren uit 5)

Crossing Border 2014 - Sat, 15 Nov 2014

De romans van Willy Vlautin, geboren in Reno, werden in Amerika zeer goed ontvangen en bezorgden hem lovende kritieken. Vertalingen van zijn boeken waaiden uit over de wereld en de auteur Vlautin werd een fenomeen. Toch zullen de meeste mensen hem vooral kennen als de voorman van de band Richmond Fontaine. 
Op Crossing Border komt Vlautin in twee hoedanigheden: als schrijver en als muzikant. 
Na de romans Motellife (uitgave van Crossing Border Books), De Ruwe weg en Noordwaarts kijken we vol enthousiasme uit naar de vierde roman van Willy Vlautin, Vrij. Een roman over een Irak veteraan die na een mislukte zelfmoordpoging in het ziekenhuis beland, waar hij verzorgd wordt door een zuster met ook de nodige problemen. 

INTERVIEW
Willy Vlautin wordt  geïnterviewd door Auke Hulst. 

LEESFRAGMENT
Lees je hier alvast warm voor Willy Vlautin met de eerste bladzijden uit Vrij. Met dank aan Meulenhoff Boekerij

MUZIEKOPTREDEN
Vlautin treedt bovendien op als lid van de gelegenheidsband The Delines, die is samengesteld uit leden van The Decemberists en Minus 5, met als boegbeeld zangeres Amy Boone van The Damnations TX. 

FILM
Zijn roman Motelleven (Motellive) is verfilmd met o.a. Dakota Fanning en Stephen Dorff

YOUTUBE 
Booktrailer ingesproken door Willy Vlautin 

PERS 
‘And it is love, in all-American, over-salted, extra-large portions, that makes The Free original and compelling.’- The Guardian

‘Willy Vlautin is een van de meest oorspronkelijke artiesten van Amerika die zowel muziek als literatuur maken’ – muziektijdschrift Mojo