Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

György Konrád

© photo Isolde Ohlbaum

Tegen wil en dank stond György Konrád tijdens zijn leven met zijn neus bovenop ijkpunten van de Europese geschiedenis. Hij groeide op in een joods-Hongaars gezin en wist op elfjarige leeftijd maar net aan deportatie naar Auschwitz te ontkomen door zijn dorp te ontvluchten en in Boedapest onder te duiken. In 1956 zag hij hoe de Sovjets op gruwelijke wijze de Hongaarse opstand neersloegen.
Ruim tien jaar later maakte hij zijn romandebuut met De bezoeker, een verhaal over een maatschappelijk hulpverlener en zijn dagelijkse activiteiten, waarmee hij zijn eerste internationale bekendheid kreeg. Onder het communisme kwam Konrád bekend te staan als dissident; in 1979 werd hij gearresteerd naar aanleiding van zijn sociologische studie Die Intelligenz auf dem Weg zur Klassenmacht. De arrestatie leidde tot een wereldwijde golf van protest. Tot 1988 – één jaar voor de politieke omwenteling in zijn land – bleef zijn werk verboden in Hongarije.

In 1990 werd Konrád verkozen tot president van International PEN, de auteursorganisatie ter promotie van internationale literaire samenwerking en bescherming van vrijheid van meningsuiting. Hij ontving diverse prijzen voor zijn oeuvre, waaronder de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel en de prestigieuze Karel de Grote-prijs.


Vlak voor zijn komst naar BorderKitchen verschijnt zijn essaybundel Slingerbeweging. Daarin beschouwt Konrád de invloed van de Hongaarse geschiedenis op zijn eigen leven. Hij analyseert zijn herinneringen, waarbij hij ook stilstaat bij luchtigere onderwerpen, zoals de vele reizen die hij maakte, het dagelijks leven in Boedapest en zijn liefde voor de literatuur.

György Konrád wordt geïnterviewd, in het Engels, door Wim Brands (VPRO).

NB wijziging locatie: niet de gebruikelijke Weimarstraat zoals eerder aangekondigd!
Nieuwe locatie: Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag.
Aanvang: 20.00 uur. deuren open: 19:30 uur

‘Konrád beschikt over de zeldzame gave om aan ogenschijnlijk 
incidentele gebeurtenissen, waarnemingen en beschouwingen uiteindelijk een  dwingende structuur te geven.’ –
NRC Handelsblad

BorderKitchen - Thu, 28 Apr 2011