Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

David Vann

© photo Mathieu Bourgois Agency
David Vann (1966) is geboren en getogen in Alaska, tevens het decor van zijn veelbekroonde en -geprezen boeken Legende van een zelfmoord en Caribou Island. Ook Aarde en Goat Mountain werden wereldwijde bestsellers. Ondertussen wordt hij in 21 talen vertaald en stond Vann op maar liefst 65 internationale literatuurfestivals. We hebben Vann op eerdere edities van Crossing Border en BorderKitchen met veel plezier zien optreden en we nodigen hem ook graag weer uit voor Crossing Border 2015. Nu naar aanleiding van zijn nieuwste werk Aquarium.

Aquarium vertelt het verhaal van de twaalfjarige Caitlin die iedere dag na school het lokale aquarium bezoekt, waar ze wacht tot haar moeder haar ophaalt. Daar ontmoet ze een oude man, die haar liefde voor de vissen lijkt te delen. Doordat hun vriendschappelijke band steeds sterker wordt, komt een duister familiegeheim aan de oppervlakte en dreigt de onvoorwaardelijke liefde tussen Caitlin en haar moeder gevaar te lopen. Aquarium is een hartverscheurende, maar ook hoopgevende en onvergetelijke roman.

INTERVIEW
David Vann wordt geïnterviewd door Hans Bouman.

LEESFRAGMENT
Met dank aan uitgeverij De Bezige Bij hierbij een leesfragment uit
Aquarium (vertaling door Arjaan en Thijs van Nimwegen).


QUOTES
‘Het zijn niet alleen de inzichten, maar ook de perfect getimede onthullingen die Aquarium misschien wel tot Vanns beste roman maken. Erg goed nieuws. Nog beter nieuws: het is pas zijn vierde. De vertaling, van Arjaan en Thijs van Nimwegen, is vlekkeloos.’ – HP/De Tijd

Het onderhuids gistende geweld dat zich in deze roman langzaam maar zeker een weg naar de oppervlakte boort is weliswaar van een andere aard dan in Vanns eerdere romans, maar van een vergelijkbare hevigheid. - Volkskrant

David Vann over zichzelf en Aquarium
De eenzaamheid die David Vann voelde na zijn vaders zelfmoord werd verlicht door de heldere, lichte wereld in zijn aquaria. ‘Ik heb die jaren niemand verwond, en nu vraag ik me af of dat door de vissen kwam.’
.- NRC

We bedanken onze partner Passa Porta voor het mede mogelijk maken van het optreden van David Vann op Crossing Border.

BorderKitchen - Wed, 21 Sep 2011

Vorig jaar was David Vann al een keer onze zeer welkome gast tijdens Crossing Border, waar hij veel succes had met Legende van een zelfmoord (Legend of a Suicide). Nu is hij terug – met zijn eerste roman: Caribou Island.

In Legende van een zelfmoord doen vijf korte verhalen en één novelle allemaal hun eigen 'zegje' over de centrale gebeurtenis van het boek: de zelfmoord van David Vanns vader. Al die verschillende, vaak botsende verhaalgegevens en gevoelens, in Vanns prachtige stijl en met exotisch Alaska als decor, maakten het tot een bijzonder indrukwekkend literair debuut (dat onder meer werd bekroond met de prestigieuze Franse Prix Médicis étranger).  

Caribou Island is opnieuw gebaseerd op Vanns eigen familiegeschiedenis, en opnieuw is de setting Alaska, dat zich in al zijn schoonheid en ruige romantiek ontpopt als een genadeloze katalysator. Gary en Irene zijn twee mensen van middelbare leeftijd, die elkaar verstrengelen in een ongelukkig huwelijk. Wanneer Gary werk gaat maken van een oude droom – het bouwen van een ‘log cabin’ op een onbewoond eiland – gaat Irene met hem mee; zij worstelt met een gebeurtenis uit haar jeugd en wil boven alles niet verlaten worden. Vastberaden bouwen ze aan hun nieuwe onderkomen. Het zou een nieuwe start moeten zijn, maar als de winter hard toeslaat, betekent dat ook het grimmige breekpunt in hun huwelijk. Hun dochter Rhoda volgt bezorgd alle verrichtingen, maar stevent ondertussen zelf af op een beschadigd bestaan, als ze haar vriend Jim onder druk zet om haar ten huwelijk te vragen terwijl hij haar meer en meer ontrouw wordt. 

Lees alvast het eerste hoofdstuk door te klikken op deze link.

Interviewer: David Vann wordt tijdens BorderKitchen geïnterviewd door Wim Brands (VPRO). Locatie: Weimarstraat 36, Den Haag. 

Aanvang: 20.00 uur. Reserveren: tijdens werkdagen via 070-3462355 of via info[a]borderkitchen.nl. Een kaartje kost € 5,00.
 
Uit de pers:
‘Vann handles the tricky transition from story to novel with aplomb: the dramatic, shifting landscape; the sharp insight into an unravelling mind; the myth of masculinity; love's messy cross-currents - everything that made Legend so absorbing, and rightly acclaimed, is here deepened and strengthened’ – The Times

‘De gevoelstemperatuur van dit boek mag dan weliswaar uitzonderlijk laag zijn, als recensent kun je niet anders dan een warm gevoel krijgen bij het registreren van de ontwikkeling van David Vann tot een superieur schrijver’ – NRC Handelsblad

Caribou Island is vertaald door Arjaan van Nimwegen.

Crossing Border Den Haag 2012 - Sat, 17 Nov 2012

We leerden David Vann kennen tijdens Crossing Border toen hij kwam vertellen over Legende van een zelfmoord, een verhalenbundel met vijf korte verhalen en één novelle die allemaal teruggrijpen naar de centrale gebeurtenis van het boek: de zelfmoord van David Vanns vader. Vervolgens verwelkomden we Vann bij BorderKitchen, toen zijn debuutroman Caribou Island werd gepubliceerd. En ook nu, bij het verschijnen van Vanns roman Aarde, nodigen we hem graag weer uit. Aarde is in pakkende en scherpe stijl geschreven, zowel pijnlijk als grappig. Het gaat over de relatie tussen een moeder en zoon. De zoon mediteert en ‘vuurloopt’ in de hoop een geestverruimende ervaring op te doen, de moeder is de enige andere bewoner van het grote oude huis dat in een walnotenboomgaard staat.

Crossing Border Enschede 2012 - Mon, 12 Nov 2012

Crossing Border Antwerpen 2012 - Sun, 18 Nov 2012

Crossing Border 2015 - Sat, 14 Nov 2015

Crossing Border Den Haag 2010 - Sat, 20 Nov 2010