Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Helon Habila

Op woensdag 19 februari komt de Nigeriaanse auteur Helon Habila bij de literaire salon van BorderKitchen vertellen over zijn nieuwe roman Olie op water. Hij wordt – in het Engels – geïnterviewd door Toef Jaeger.


Helon Habila (geboren in 1967) begon als journalist in Nigeria. Hij woonde in Lagos, Norwich, New York, Washington, Berlijn en woont tegenwoordig in Virginia waar hij Creative Writing doceert aan de George Mason University. Habila is meermaals bekroond voor zijn poëzie en proza en schreef Wachten op een engel en Measuring Time voordat Olie op Water verscheen.

De jonge Nigeriaan Rufus uit Olie op water is werkzaam als journalist. Samen met zijn grote journalistieke voorbeeld Zaq reist hij de Nigerdelta in op zoek naar de ontvoerde vrouw van een rijke Britse petrochemicus. Het lijkt een ‘simpele ontvoering’ waarbij losgeld betaald zal worden zodra de journalisten bewijs leveren dat de ontvoerde vrouw nog leeft. De zoektocht blijkt echter een gecompliceerde en levensgevaarlijke queeste in de door olie bevuilde omgeving. De journalisten kampen met ziekte, ontmoeten de laatste bewoners van uit armoede verlaten dorpen en worden gevangen genomen door Nigeriaanse militairen. Het resultaat is een spannend verhaal met een droeve boodschap over de vervuilende olie in Nigeria.

Olie op water is vertaald uit het Engels door Aleid Van Eekelen-Benders  –  oorspronkelijke titel Oil on Water –  en is uitgegeven door uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het interview wordt gehouden door NRC journaliste Toef Jaeger. Het boek alvast lezen? Koop het bij boekhandel Paagman, hier.

Datum: woensdag 19 februari
Locatie: BorderKitchen-salon, Kerkstraat 11, 2514 KP Den Haag
Aanvang: 20.00 uur 
Tickets à € 5,00 zijn te reserveren via info@borderkitchen.nl of tijdens kantooruren via 070-3462355

De pers over Olie op water  van Helon Habila:
'Een spannende, schitterend geschreven roman over een belangrijk onderwerp.' – Trouw

'In een spaarzame stijl roept Habila een beklemmende sfeer op, die onomwonden doet denken aan de klassieker Heart of Darkness van Joseph Conrad. Kleurrijke en bizarre personages trekken aan de lezer voorbij.'  – De Volkskrant

'Door Habila's talent wordt het geen oninteressant zwart-witverhaal. Hij vertelt het erg ingenieus, via in de tijd verspringende observaties, indrukken, terugblikken die ten slotte als een mooi gesloten ketting in elkaar grijpen.' – Knack

BorderKitchen - Wed, 19 Feb 2014