Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Adam Johnson

© photo met interviewer Henk van Straten

Adam Johnson presenteert bij BorderKitchen zijn nieuwe roman Gestolen leven. Tot dusver gaf zijn oeuvre blijk van een voorliefde voor het absurde en tragikomische, in de traditie van Kurt Vonnegut en T.C. Boyle. Toen Johnson besloot om Noord-Korea als uitgangspunt voor een nieuw verhaal te gebruiken, was dat dan ook omwille van de satirische potentie die hij bespeurde in de excentriciteit van de Geliefde Leider Kim Jong-il en Noord-Korea’s ‘Cold War-vintage society’. Maar dat comedy-scenario liet hij al gauw los toen hij zich werkelijk verdiepte in het land, en besef kreeg van de hopeloosheid en angst die het leven van zijn inwoners beheerst.

Gestolen leven is uiteindelijk het verhaal geworden van Pak Jun Do, de zoon van een verdwenen moeder en een invloedrijke vader die een kamp leidt voor weeskinderen, Langdurige Toekomst. Vanwege zijn loyaliteit en scherpzinnigheid stijgt Jun Do al gauw op de carrièreladder van het leger, al noemt hij zichzelf ‘een nederig burger van de meest glorieuze natie ter wereld’. Hij wordt een professionele kidnapper die eindeloos moet laveren tussen steeds wisselende regels, willekeurig geweld en de ronduit verbijsterende eisen van de opperheren. Gedreven tot het uiterste neemt hij de verraderlijke rol aan van Kim Jong-ils rivaal, in een poging de vrouw van wie hij houdt te redden – Sun Moon, een legendarische actrice ‘zo zuiver, dat ze niet wist hoe stervende mensen eruitzagen’.

Adam Johnson is associate professor Creative Writing aan Stanford University. Hij publiceerde eerder in onder meer Esquire, Harper’s en The Paris Review, en zijn werk is voor het vierde jaar op rij opgenomen in Best New American Voices. Voor Gestolen leven ondernam Johnson in 2007 een reis door Noord-Korea. Het is zijn derde roman (uit het Engels vertaald door Miebeth van Horn).

Adam Johnson wordt tijdens BorderKitchen geïnterviewd door Henk van Straten (Nieuwe Revu, Vrij Nederland).

Locatie: Weimarstraat 36, Den Haag.
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 5,00
Reserveren via: 070-3462355
of info[a]borderkitchen.nl

Over Gestolen leven:  

'In making his hero, and the nightmare he lives through, come so thoroughly alive, Mr. Johnson has written a daring and remarkable novel, a novel that not only opens a frightening window on the mysterious kingdom of North Korea, but one that also excavates the very meaning of love and sacrifice.'
- Michiko Kakutani,
The New York Times 

'Impossible to forget... Adam Johnson unleashes a big, thrilling, and fully realized talent.'
- Jennifer Egan, auteur van
A Visit from the Goon Squad (Bezoek van de   knokploeg)

BorderKitchen - Thu, 15 Mar 2012