Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Josh Ritter

© photo Todd Roeth

BorderKitchen presenteert in samenwerking met de Arenbergschouwburg een ontmoeting met Josh Ritter. 

Singer-songwriter Josh Ritter staat bij BorderKitchen naar aanleiding van de publicatie van zijn eerste roman: De wonderjaren van Henry Bright. Ritter, bekend van albums als Hello Starling en The Animal Years, maakte onlangs zijn literaire debuut met De wonderjaren van Henry Bright.


Het boek 
Henry Bright is een boerenjongen uit West-Virginia, die tijdens de Eerste Wereldoorlog terechtkomt in de loopgraven van Frankrijk en daar stemmen begint te horen. Ze zijn afkomstig uit de meest uiteenlopende bronnen, maar allemaal het werk van één ‘instantie’, zo meent Henry: zijn beschermengel. De engel vergezelt hem ook op zijn tocht huiswaarts. Thuis, in de Appalachen, wacht Henry een nieuwe beproeving, wanneer zijn vrouw sterft bij de geboorte van hun eerste kind en hun huis in vlammen opgaat. Hij pakt zijn zoontje op en gaat op zoek naar een beter leven – en terwijl hij wordt opgedreven door zijn labiele schoonfamilie en wordt gekweld door oorlogsherinneringen, houdt de engel een oogje in het zeil.

Inspiratie
Het verhaal over Henry Bright kwam bij Josh Ritter opzetten tijdens het schrijven aan zijn album So Runs the World Away (uit 2010). Literatuur is altijd van invloed geweest op zijn werk – tot zijn inspiratiebron behoren auteurs als Dennis Lehane, Stephen King, Philip Roth, Daphne du Maurier en Flannery O’Connor – en hij had al langer het verlangen om zelf een roman te schrijven. Dit zag hij als zijn kans. De wonderjaren van Henry Bright is het ene moment aangrijpend en dan weer geestig, maar steeds zijn de betovering en verbeeldingskracht aanwezig die ook Ritters muziek zo geliefd maken.


De pers over zijn boek:

'Dit is het werk van een begaafd schrijver'-
The New York Times.

'Het debuut van Josh Ritter als romancier is ontzettend mooi, tragisch en ook grappig. Het begon als een liedje maar bleek daarvoor te rijk te zijn, zei Ritter. Hij had gelijk, er zit te veel in voor een liedje'
- Los Angeles Times


BorderKitchen - Fri, 08 Jun 2012