Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Hilary Mantel

© photo John Haynes

Hilary Mantel presenteert exclusief bij BorderKitchen de opvolger van Wolf Hall: Het boek Henry.

Wolf Hall was de fascinerende, vuistdikke roman waarmee Hilary Mantel in 2009 de Man Booker Prize won (tevens de best verkopende winnaar uit de geschiedenis van de prijs). De roman draait om Thomas Cromwell, lang de rechterhand van Henry VIII. Cromwell is altijd een mysterieuze en controversiële figuur gebleven, in tegenstelling tot zijn rivaal, de utopist Thomas More. In Wolf Hall zijn de rollen omgedraaid, hier heeft Cromwell het nobelere profiel en More de enge trekjes van een fanaticus. De roman eindigt met de executie van More; in de jaren daarvoor heeft Henry VIII gebroken met Rome en zijn eigen kerk gesticht. Zijn eerste huwelijk is nietig verklaard, en de nieuwe vrouw aan zijn zijde heet Anne Boleyn.

Dan begint Het boek Henry. Henry’s acties hebben Engeland geïsoleerd en Anne weet geen mannelijke nazaat te produceren om de troon voor de Tudors veilig te stellen. Cromwell ziet hoe de koning valt voor weer een andere vrouw, Jane Seymour, en daarmee de veiligheid van het land in gevaar brengt. Aan hem de taak om temidden van alle intriges, roddels en ‘sexual politics’ aan het hof een oplossing te bewerkstelligen die Henry bevredigt en zo ook zijn eigen carrière veiligstelt. Die oplossing is: de met bloed doordrenkte ondergang van Anne Boleyn.

De feiten over de Tudor-dynastie zijn bekend, maar hoe het is gebeurd en wat het laat zien, dat is het fascinerende territorium van de historische fictie, zoals Hilary Mantel hier superieur toont. En hoewel Cromwell zegeviert in Het boek Henry, weet de lezer dat ook voor Cromwell de laatste episode nadert – het boek waarmee Mantel haar trilogie zal besluiten.

Hilary Mantel is een van de belangrijkste hedendaagse auteurs. Ze heeft vele romans op haar naam, waaronder A Place of Greater Safety, Giving Up the Ghost en Beyond Black. Met Wolf Hall en Het boek Henry laat ze zich zien op de top van haar kunnen. Mantel wordt tijdens BorderKitchen geïnterviewd door Liddie Austin (Red).

Locatie: Gemeentemuseum (aula), Stadhouderslaan 41, Den Haag
Aanvang: 20.00 uur
Tickets: € 7,50
Reserveren via: 070-3462355 (ma-vrij) of info@BorderKitchen.nl

Het boek Henry is uit het Engels vertaald door Ine Willems en verschijnt bij Uitgeverij Signatuur.


‘In short, this novelist has the maddingly unteachable gift of being
 interesting.’ – The New Yorker

BorderKitchen - Tue, 10 Jul 2012