Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Mensje van Keulen

Mensje van Keulen (Den Haag, 1946) was columniste en cartooniste bij Propria Cures voordat ze in 1972 als romanschrijfster debuteerde met Bleekers zomer, dat jubelend werd ontvangen en vele malen herdrukt. Vervolgens bouwde ze een rijk oeuvre aan romans, verhalen en kinderboeken op. Met haar werk heeft ze meerdere prijzen en nominaties in de wacht gesleept. Haar meest recente boek Liefde heeft geen hersens, een krachtige roman over vele facetten van de liefde, werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2012, de Libris Literatuurprijs 2013 en de Opzij Literatuurprijs 2013. Onlangs werd bekend dat Mensje de Constantijn Huygens-prijs 2014 winnares is. 

INTERVIEW 
Mensje van Keulen wordt geïnterviewd door Marja Pruis 

CONSTANTIJN HUYGENS-PRIJS 
 Mensje ontvangt op 18 januari de Constantijn Huygens-prijs voor haar hele oeuvre 

YOUTUBE 

Crossing Border Den Haag 2013 - Fri, 15 Nov 2013

BorderKitchen - Wed, 23 Apr 2008

Mensje van Keulen (Den Haag) werd in 1970 redacteur van het roemruchte Amsterdamse satirische studentenblad Propria Cures, en zat later met onder meer Gerrit Komrij in de redactie van het gezaghebbende literaire tijdschrift Maatstaf. 
Haar romandebuut Bleekers zomer (1972) was een groot succes, zowel bij de literaire incrowd, als bij het brede publiek, en wordt ook nu nog volop gelezen. Anno 2008 heeft Mensje van Keulen een indrukwekkend oeuvre op haar naam staan dat naast romans voor volwassenen ook jeugdliteratuur bevat, en dat vele malen bekroond is. 
Haar meest recente roman is het meeslepende De laatste gasten, over een groep mensen die hun eigenzinnige leven leiden binnen de afgebakende grenzen van een pension. Ter gelegenheid van de allereerste BorderKitchen in de Weimarstraat keert Mensje van Keulen terug naar de buurt waar ze opgroeide.

Crossing Border 2014 - Sat, 15 Nov 2014

BorderKitchen - Wed, 25 May 2011

In mei 2011 is het 40 jaar geleden dat Mensje van Keulen debuteerde als schrijfster met Bleekers Zomer. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt half mei De verhalen. Naast de bundels Allemaal tranenDe kettingHet andere gezicht en Een goed verhaal zijn daarin ook verhalen opgenomen die niet eerder in boekvorm zijn verschenen.

Om dit jubileum extra luister bij te zetten is op woensdag 25 mei in samenwerking met Uitgeverij Atlas een feestelijke BorderKitchen rond Mensje van Keulen in haar geboortestad Den Haag in het Koorenhuis aan de Prinsegracht.

Arjan Peters, literair criticus van de Volkskrant, deed het interview en presenteerde de avond.
Daarnaast gaf een aantal speciale gasten acte de présence: schrijvers uit de begintijd van Mensjes literaire carrière, de vroege jaren zeventig, toen zij schreef voor de literaire tijdschriften Maatstaf en Propria Cures. Flamenco-gitarist Alain Labrie kwam de avond muzikaal opluisteren.
Genoemde speciale gasten: Kees van Kooten, Jan Donkers, K. Schippers, René Appel, Jan Brokken, Henk Spaan, Guus Luijters en Maarten Biesheuvel.

Locatie: Koorenhuis, Prinsegracht 27. Aanvang 20:00 uur