Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Lut De Block

Lut de Block ( Hamme, 1952) is licentiate in de wijsbegeerte en was als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Universiteit Gent.  Vanuit Parijs en Luxemburg werkte ze geruime tijd als freelance journaliste voor o.m. De Standaard, Knack, Poëziekrant.  Ze woont momenteel in Gent. Als dichter debuteerde ze in 1984 met de dichtbundel ‘Vader’, bekroond  met de Yang Poëzieprijs. In 1988 volgde ‘Landziek’ . In 1993 verscheen haar prozadebuut ‘Huizen van gras’. Gedichten in vertaling (Frans, Engels, Duits, Afrikaans, Russisch, Italiaans, Servisch) verschenen o.a. in Ensovoort (Zuid-Afrika) en The Literary Review (U.S.A.), L’ Estracelle (Frankrijk) en Septentrion  (België).Wij wachten vol spanning op het uitkomen van haar nieuwe bundel Af & Toe, die hopelijk volgend jaar zal verschijnen bij de Arbeiderspers. Dus grijp je kans en ga deze Vlaamse grootheid zien!

QUOTE
 " Lut de Block mengt het hitsige met het beschouwende. (…) Dat maakt haar poëzie zo interessant. (…) Het aantrekkelijke van haar poëzie schuilt in de regelmatige afwisseling van het euforische en elegische. (…) Het bronst en vonkt in haar gedichten, het ruikt er naar zwellend fruit, het klinkt naar broedse tortels."  - Trouw

THEMA’S

Kernthema’s zijn de vader-dochterrelatie, de natuur en de dood. Afwezigheid en leegte worden in haar werk opgevangen door een intense verbondenheid met aarde en bloed. De man-vrouw relatie is altijd ambivalent: zowel emanciperend als lijdend, zowel agressief als solidair.

PLATTELANDSDICHTER VAN OOST-VLAANDEREN
In 2007 werd De Block benoemd tot eerste Plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen. In die hoedanigheid schreef ze gedichten, verzameld in de bundels Het holst van de lente (2010) en Door de bomen het bos (2012).

PRIJZEN
Vader: de Yang Poëzieprijs
Entre deux mers: de Provinciale Prijs voor Letterkunde van Oost-Vlaanderen.

BIBLIOGRAFIE
Poëzie Vader (1984), Landziek (1988), Entre deux mers (1997), De luwte van het late middaguur (2002), Het onverborgene (2006), Het holst van de lente. Plattelandsgedichten 2007 – 2009 (2010), Door de bomen het bos (2012)
Roman Huizen van gras (1993), roman

Crossing Border Antwerpen 2013 - Sun, 17 Nov 2013