Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Almudena Grandes

© photo Daniel Mordzinski
Almudena Grandes, de grande dame van de Spaanse literatuur, brengt weer een bezoek aan Crossing Border! Dit keer komt ze vertellen over haar boek De drie bruiloften van Manolita, dat in het najaar uitkomt. Grandes (Madrid, 1960) brak in 1989 door met de erotische en controversiële roman Episodes uit het leven van Lulu, en is sindsdien niet meer weg te denken uit het Spaanstalige literaire landschap. In Spanje is Grandes een van de meest geprezen en best verkopende literaire auteurs. 

Manolita is net 18 geworden als het leven haar op de proef stelt. Ze is een pientere maar nuchtere jonge vrouw die liefst zo weinig mogelijk op de voorgrond treedt. Als haar broer Antonio haar echter komt smeken om hulp bij het verzet tegen de dictator Franco, gaat ze er toch op in. Manolita ontpopt zich als de sterke en passionele spilfiguur in de hechte vriendengroep die strijdt voor de democratie. De rustige en op het oog weinig aantrekkelijke verzetsstrijder Silverio blijkt haar ware liefde te zijn, en dat verandert haar leven voorgoed. Maar onder de dictatuur zijn zelfs de meest vertrouwde gezichten onbetrouwbaar. Het verraad komt akelig dichtbij en hun vriendschap en liefde komen op het spel te staan. 

INTERVIEW
Almudena Grandes wordt geïnterviewd door Rosan Hollak.

LEESFRAGMENT
Met dank aan uitgeverij Signatuur hierbij een leesfragment uit De drie bruiloften van Manolita (vertaling door Mia Buursma en Rikkie Degenaar)

‘Een van de onmisbare boeken van het jaar.’- Huffington Post 

‘De drie bruiloften van Manolita toont opnieuw het absolute meesterschap van Almudena Grandes als romanschrijver.’- El País 

BorderKitchen - Thu, 17 Oct 2013

Op 17 oktober presenteert BorderKitchen een interview met de Spaanse auteur Almudena Grandes.
Ze zal in Zaal 3 (voorheen Zeebelt) geïnterviewd worden door Arjan Peters over haar nieuwe roman De vijand van mijn vader.

Almudena Grandes (Madrid 1960) debuteerde in 1989 met de erotische, controversiële roman Episoden uit het leven van Lulu. Daarna schreef ze nog zes romans en drie verhalenbundels. In Spanje is Grandes al jaren een van de best verkopende literaire auteurs. In 2010 verscheen haar roman Het ijzig hart, waar ze in eigen land meer dan 650.000 exemplaren van verkocht, en waar ze vele nationale en internationale literaire prijzen mee won.

In De vijand van mijn vader vertelt Grandes het waargebeurde levensverhaal van Nino. Deze avonturenroman heeft ze in samenwerking met het hoofdpersonage opgetekend.
Nino is 9 jaar, zoon van een guardia civil in een dorp in het zuiden van Spanje. Met zijn ouders en zus woont hij in de kazerne. In de zomer van 1947 leert hij Pepe el Portugués kennen, een mysterieuze vreemdeling. Pepe wordt zijn grote vriend. Terwijl ze geregeld middagen bij het riviertje doorbrengen met vissen en lummelen, leert Nino ondertussen typen ‘op de boerderij van de blonde’. Daar wonen meisjes en vrouwen van wie de vaders en echtgenoten zijn gedood omdat het ‘rooien’ waren. Langzaam krijgt Nino besef van de strijd die er gaande is en moet hij beslissen aan welke kant hij staat.

Almudena Grandes wordt – in het Engels – geïnterviewd door Arjan Peters (de Volkskrant). 

Deze BorderKitchen wordt georganiseerd in samenwerking met uitgeverij Signatuur. De vijand van mijn vader is uit het Spaans vertaald door Mia Buursma. Oorspronkelijke titel: El Lector de Julio Verne.

Datum: donderdag 17 oktober 2013
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Zaal 3 – laboratorium voor de podiumkunsten. Constant Rebecqueplein 20A  in Den Haag (voorheen Zeebelt)
Kaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar via Theater aan het Spui: bel 070-346 5272 of mail kassa@theateraanhetspui.nl

Crossing Border 2015 - Sat, 14 Nov 2015

Crossing Border Antwerpen 2010 - Sun, 21 Nov 2010

Crossing Border Den Haag 2010 - Sat, 20 Nov 2010