Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Willem

© photo Gert Jan Pos
Tekenaar Willem Bernhard Holtrop, bekend onder artiestennaam Willem, is geboren in 1941 in Ermelo en werd netjes gereformeerd en oranjegezind opgevoed. Hij sloot zich in de jaren zestig aan de bij provo. Na de opheffing van die beweging en een veroordeling wegens majesteitsschennis, verhuisde hij naar Parijs en werkt er sindsdien voor La Libération en het satirische weekblad Charlie Hebdo. Zijn cartoons zijn hard, controversieel en choquerend. Hij behoort nog steeds tot de meest gevreesde cartoonisten van Frankrijk. Zijn favoriete thema’s zijn dikke vrouwen, biologische oorlogsvoering en politiegeweld. Seks en geweld voeren de boventoon, maar achter de bloed- en zaadspetters schuilt een oprechte belangstelling voor en verwondering over de wereld. In februari 2013 ontving hij in Angouleme op het grootste stripfestival ter wereld de Grand Prix. Hij is daarmee de eerste Nederlandse tekenaar die deze prijs ontvangt. Zijn laatste boek in het Nederlands is Op stap met de razende reporter uit 2002; in Frankrijk wordt al zijn werk uitgegeven. Daar verscheen onlangs Dégeulasse, een verzameling van zijn tekeningen voor Charlie Hebdo.
 

REL
In 1966 In 1968 vertrok Willem naar Parijs naar aanleiding van een rel die was ontstaan in 1966. Hij had een tekening gemaakt van toenmalig Koningin Juliana als raamprostituee met een prijskaartje erbij van 5.2 miljoen gulden en is toen aangeklaagd en ook veroordeeld tot het betalen van 200 gulden boete.

MACHT
Hij is tegen alles wat naar macht ruikt. Zijn politiek tekeningen hebben dan ook vaak machtsmisbruik en machtswellust tot onderwerp.

BOEKEN
Willem heeft al meer dan 100 boeken op zijn naam staan.

TENTOONSTELLING
Een tentoonstelling van 40 jaar Willem geeft een mooi beeld over zijn persoon en werk:

Crossing Border Den Haag 2013 - Sat, 16 Nov 2013

Crossing Border Antwerpen 2013 - Sun, 17 Nov 2013