Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Harry Parker

© photo Chloe Brown
Nadat ex-soldaat Harry Parker gewond raakte in Afghanistan, ging hij schrijven om in het reine te komen met wat hem was overkomen. Wat begon als een therapeutische bezigheid, mondde uit in een veelbelovend – en meteen al veelbesproken – debuut: Anatomie van een soldaat. 
Op woensdag 30 maart komt Harry Parker bij BorderKitchen over deze oorlogsroman vertellen. 

Parkers eigen ervaringen vormen de basis van zijn roman. Hoofdpersonage Tom Barnes verliest, net als Parker, allebei zijn benen als hij op een bom stapt. Vervolgens moet hij leren omgaan met de transformatie van aanvoerder naar geamputeerde. Maar dit boek is om meerdere redenen bijzonder: Parker volgt personages van beide kanten van een naamloos conflict en het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van verschillende voorwerpen (zoals een fiets en een zak kunstmest) – wat een vervreemdend en boeiend effect oplevert. De hoofdstukken lopen niet in chronologische volgorde: “ik wilde dat je ze bij wijze van spreken in de lucht kan gooien en in elke volgorde kan lezen, want zo voelt het ook om opgeblazen te worden. Het idee om met elk hoofdstuk een puzzel te creëren, sprak me aan. Ik wilde dat de lezer zich gaat afvragen: ‘waar ben ik?’” aldus Harry Parker. 

Schrijver en journalist Rosan Hollak zal deze avond het (Engelstalige) interview leiden. 

Datum: woensdag 30 maart 
Aanvang: 20.00 
Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag 
Kaarten à € 7,50 zijn te reserveren via de BorderKitchen-website 

Stel je voor: een man genaamd Tom Barnes, ofwel BA5799, de commandant van een Brits peloton in oorlogsgebied. En stel je twee jongens voor in een verre streek die samen opgroeien, samen vliegeren en gek zijn op de fiets die ze met elkaar delen. Maar dan duiken er buitenlandse soldaten op en de jongens groeien uit elkaar. Maak je een voorstelling van de man die een van hen tweeën opleidt voor de gewapende strijd, niet alleen tegen de ongelovigen, maar ook tegen de vader van de ander. Betrek daar dan ook hun familie bij en hun vriendenkring, mensen die aan alle mogelijke kanten van dit conflict komen te staan, en tussen twee vuren. 

Maar beleef dat alles niet zoals die mensen er zelf tegenaan kijken, maar vanuit het standpunt van de objecten die hen omgeven: een schoen, een helm, een enorme stapel dollars, een drone, die gedeelde fiets, een vuurwapen, een zak kunstmest, een medaille, een bierglas, een sneeuwvlokje, een identiteitsplaatje, een verschrikkelijke explosie die hen allen met elkaar verbindt en de uiteenlopende medische instrumenten die vervolgens worden gebruikt. Het resultaat is een roman die getuigt van de enorme moed van kapitein Barnes en al degenen die deel uitmaken van deze bloedstollende geschiedenis. 

Met Anatomie van een soldaat eist Harry Parker zijn plaats op in het korte rijtje klassieke romans over wat een oorlog daadwerkelijk betekent voor degenen die hem voeren. 

Harry Parker groeide op in Wiltshire. Hij studeerde aan het Falmouth College of Art en het University College London. Toen hij 23 was, nam hij dienst in het Britse leger, waarna hij in 2007 in Irak diende. Hij verloor beide benen bij een explosie tijdens zijn laatste uitzending in Afghanistan in 2009. Tegenwoordig is hij schrijver en kunstenaar en woont hij in Londen. In zijn vrije tijd kajakt hij op zee. 

'Het is een roman met zo’n geconcentreerde felheid en huiveringwekkende prestaties. Het is spannende en onwankelbaar, maar staat open voor elke nuance van gevoel.’ - Hilary Mantel 

‘Een briljant boek, rechtstreeks uit de gevechtszone.’ - Edna O'Brien 

Anatomie van een soldaat wordt in maart 2016 gepubliceerd door uitgeverij Hollands Diep. Het boek werd vertaald door Paul van der Lecq.

BorderKitchen - Wed, 30 Mar 2016