Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Stephan Enter

© photo Alessandro Cani
Stephan Enter debuteerde in 1999 met de verhalenbundel Winterhanden. Meteen werd hij genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2000. In april 2004 verscheen zijn eerste roman, Lichtjaren, die eveneens een Librisnominatie in de wacht sleepte. Beide boeken werden ook genomineerd voor de Gerard Walschapprijs. 
In 2007 verscheen Enters tweede roman Spel. Enters derde roman, Grip, werd ook weer bejubeld in de media, was genomineerd voor de Librisprijs, voor de AKO Literatuurprijs en won de Gouden Boekenuil Lezersjuryprijs. Het boek is tevens bekroond met de F. Bordewijk-prijs. Enter is ook nog bekroond met de C.C.S.Croneprijs, de tweejaarlijkse oeuvreprijs van de stad Utrecht.
Met zijn nieuwste roman Compassie is hij genomineerd voor de ECI Literatuurprijs

Hoe ik erin verzeild raakte? Rusteloosheid - ja, dat in eerste instantie. Ik had een geliefde, een hoogbegaafde en licht autistische natuurkundige die maar niet kon beslissen of ze nu op mannen of op vrouwen viel, kortom het was aan-uit-aan-uit en dat werd zo dodelijk vermoeiend, dat ik zelf actie ondernam.'

Zo begint Compassie, de vierde roman van Stephan Enter.
Het leven van Frank van Luijn, bijna veertig, kabbelt al decennialang gemoedelijk van relatie naar relatie. Hij verkiest een bestaan zonder verplichtingen boven de schrale eentonigheid van jaar in jaar uit opgescheept zitten met één partner. De laatste tijd is hij blasé en in gezelschap zwijgzaam, omdat hij zich steeds vaker verveelt en anderen onderontwikkeld en oninteressant vindt. Wanneer hij een kennis het fenomeen internetdating hoort beschrijven als een ‘grote snoeppot' besluit hij zich, deels uit rusteloosheid en deels uit vrijblijvende nieuwsgierigheid, in te schrijven. En daar gebeurt het onverwachte: na enkele teleurstellende ervaringen valt hij als een blok voor de half-Duitse Jessica. Zijn leven verandert, hijzelf verandert, het geluk lijkt hem toe te lachen - tot hij op een onoverkomelijkheid stuit.
 

Leesfragment
Met dank aan uitgeverij Van Oorschot hierbij een leesfragment uit Compassie.


ECI Literatuurprijs
Stephan Enter is met zijn boek Compassie één van de zes genomineerden voor de ECI-Literatuurprijs. De winnaar wordt op 12 november bekendgemaakt.

Crossing Border 2015 - Thu, 12 Nov 2015