Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Elly de Waard

© photo Loek Anderson
Elly de Waard schreef meer dan vijftien jaar over popmuziek voor de Volkskrant en Vrij Nederland en gold als een van de smaakmakers op dit terrein. Ze debuteerde laat als dichter, in 1978, met de bundel Afstand. Als dichter heeft Elly de Waard van meet af aan stelling genomen. Ze keerde zich tegen de suprematie van de Vijftigers en pleitte voor meer ruimte voor lyrische poëzie. Naar haar mening moest de Nederlandse poëzie worden gerevitaliseerd door er de agressiviteit en emotionaliteit van popmuziek in door te laten klinken. De temperamentvolle uitbarstingen in haar gedichten worden aanvankelijk in balans gehouden door een strakke vorm; die lijkt in later werk losser te worden, maar blijft aanwezig in de geavanceerde metriek. Haar nieuwe bundel De aarde, de aarde is dit jaar verschenen. Hiermee keert zij terug naar de aarde: met onderwerpen als klimaatverandering en beursmanipulatie; uiteraard blijven ook de perikelen van de liefde niet achterwege.

INTERVIEW
Elly de Waard wordt geïnterviewd door Theo Hakkert.

LEESFRAGMENT
Met dank aan Uitgeverij Rainbow hierbij een leesfragment uit
De zon is vrouwelijk.


VOORDRACHT tijdens ALS EEN ZWERFKEI
Nederlandse dichters zijn gevraagd naar hun visie op de vijftigste verjaardag van Bob Dylan’s Like a Rolling Stone. Met voordrachten uit het boek Als een zwerfkei door Elly de Waard, John Schoorl, Kees ’t Hart, Meindert Talma, Wim Brands, Fred Papenhove, Erik Jan Harmens, Peggy Verzet, Tsead Bruinja, Frank Starik, Jaap Boots en Lucas Hirsch.
Muziek: Jan Eilander en Rini Dobbelaar

Schrijven en ritme
De kracht van Elly de Waard ligt in haar beeldend vermogen en in haar gevoel voor ritme. Zelf zei ze ooit over dit laatste: ‘Vaak neem ik mijn gedichten op de band op en beluister ze vervolgens. Dan hoor ik waar ik uit de maat ben. Ik heb het al eens eerder gezegd: dichters die hun eigen werk niet kunnen voordragen zijn geen goede dichters. Die hebben te weinig naar zichzelf geluisterd.’ 

Vrouwen
Met haar derde bundel, Furie (1981), heeft Elly de Waard werkelijk haar eigen stem gevonden: gepassioneerde liefdeslyriek, direct en met grote inzet geschreven. De liefde tussen vrouwen zal vanaf dat moment een van haar belangrijke thema's worden. 

Het uur van de wolf
Bekijk de aflevering 'Het ritme van Elly de Waard' (50 minuten) hier.

Blog
Volg Elly via haar blog.

Film
Deze film is gemaakt naar aanleiding van het gedicht 'Ochtend is niets dan licht'.

Crossing Border Enschede 2013 - Fri, 15 Nov 2013

Crossing Border 2015 - Fri, 13 Nov 2015