Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Leon de Winter

© photo Marco Okhuizen
Leon de Winter (1954) maakte zijn literaire debuut in 1976 met de verhalenbundel Over de leegte in de wereld. Voor zijn romandebuut De verwording van de jonge Durer (1978) ontving hij de Reina Prinsen Geerligsprijs. Andere vroege titels van De Winter zijn Zoeken naar Eileen W. (1981), La Place de la Bastille (1981) en Vertraagde roman (1982). 

'In mijn eerste romans kwam geen jood voor,' vertelde Leon de Winter in een interview. 'Toen ik achtentwintig werd, dacht ik: Zo oud was mijn vader, toen de oorlog begon. Wat zou ik gedaan hebben? Wat zou ik geweten hebben? Wat zou ik gezien hebben? Hoe bang zou ik geweest zijn? Hoe zou ik overleefd hebben? Dat was een groot moment voor me, in 1982. Vervolgens heb ik vier jaar lang, tot Kaplan, geen letter geschreven.' 

In 1986 maakte Leon de Winter de overstap naar De Bezige Bij, waar Kaplan verscheen. De met veel vaart en humor geschreven roman gaat over de schrijver Leo Kaplan die lijdt aan een writer's block en de onbedwingbare behoefte om vreemd te gaan. Het weerzien met een jeugdliefde roept niet alleen herinneringen wakker maar confronteert hem opnieuw met zijn joodse afkomst, die hij jarenlang heeft geprobeerd achter zich te laten. Kaplan was een groot succes en bleek het eerste deel van een aantal romans die met elkaar gemeen hebben dat ze handelen over de zoektocht naar oorsprong, naar de joodse identiteit en bovendien op een andere, toegankelijker wijze geschreven zijn dan zijn eerdere werk. 
De Winter werd een bestsellerauteur, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland, met name in Duitsland waar hij een grote populariteit geniet. Later werk: Hoffman's honger, SuperTex (1991), De ruimte van Sokolov (1992), Zionoco (1995), het boekenweekgeschenk Serenade (1995),  De hemel van Hollywood en God's Gym, Het recht op terugkeer en VSV. Op 30 april 2015 verscheen zijn roman Geronimo, een meeslepende roman die de wereldgeschiedenis op haar kop zet.

INTERVIEW
Leon de Winter wordt geïnterviewd door Daan Heerma van Voss.

LEESFRAGMENT
Met dank aan De Bezige Bij hierbij een leesfragment uit
Geronimo.
Crossing Border 2015 - Sat, 14 Nov 2015