Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Bernke Klein Zandvoort

© photo Lona Aalders
Bernke Klein Zandvoort debuteerde in 2011 met zes gedichten in De Revisor, waarna begin 2013 de bundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert verscheen. Ruimte is daarin een belangrijk kenmerk. Bernke ziet overal beweging. Ze ziet muurtjes hordelopen, een kanaal uit een huis groeien, maar ook beweging die stolt tot vaste plekken: straten, pleinen. Als een jongleur houdt ze beelden en gedachten in de lucht, tot er onvermijdelijk toch iets valt. Zelf heeft Klein Zandvoort ook de ruimte genomen. Na het volgen van de richting Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie vertrok ze naar Londen, waar ze een jaar lang schreef. Haar gedichten voeren je door die drukke Londense straten, de kermis over, naar de haven, tegen de bergwand op, een tuin in, een kamer binnen. Ze toont ons een wereld zoals we hem nog nooit hebben gezien. 

Quote
“Deze poëzie zit vol lijnen en perspectieven, onverwacht opduikende cirkels, driehoeken en andere figuren: virtuele patronen van bewegingen en verhoudingen, via welke de plekken en de dingen zichzelf samenstellen.” - Samuel Vriezen, De Reactor 

Prijs en nominatie
Uitzicht is een afstand die zich omkeert kreeg de Liegend Konijn debuutprijs en werd genomineerd voor de C. Buddingh’ prijs. 

Juryrapport
"In de bundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert observeert Bernke Klein Zandvoort hetgeen haar dreigend overdondert: de wereld. Haar wereld is een machine. Wanneer rond haar alles getakeld wordt, staat zij hulpeloos middenin. Een man huilt voor een metroschacht, hij inhaleert geluiden. Een blik rolt zonder plan over de kade en de dichter vraagt zich af wat ze precies verloren is. Augustus is overrijp, er zweven klepperende meeuwen, hijskranen steken uit halve piramides. In waaierende verzen waarin ons een bezig universum wordt getoond, werkt de dichter haar bedenkingen uit." 

English Hours en Londen
Na haar opleiding Beeld & Taal aan de Rietveld Academie verhuisde ze naar Londen, om te onderzoeken hoe een stad zich verhoudt tot haar makers. Voor het weblog van De Revisor schreef ze daarover het feuilleton English Hours.

Crossing Border Enschede 2013 - Fri, 15 Nov 2013