Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Kamagurka + Herr Seele

© photo Merlin Daleman
Kamagurka (Luc Zeebroek) werd in 1956 aan de Belgische kust geboren. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent maar stopte voor zijn eindexamen. Hij begon als cartoonist bij Humo en vergaarde daar vlug roem mee. In Nederland publiceerde Kamagurka publiceerde in NRC Handelsblad, Vrij Nederland, Haagse Post, Playboy en Esquire. Hij heeft meer dan 25 stripboeken uitgebracht, van Bert en Bobje tot Cowboy Henk (samen met Herr Seele). Als schilder heeft hij geëxposeerd in verscheidene galerijen in Nederland en België. 

Zijn levenslange metgezel Herr Seele (pseudoniem van Peter van Heirseele) is een Vlaams kunstenaar, striptekenaar, programmamaker, scenarioschrijver, presentator, mediafiguur, pianostemmer, -hersteller en -verzamelaar. Hij is vooral bekend als de tekenaar van de absurde strip Cowboy Henk. Deze strip liep tot oktober 2011 in het weekblad Humo en is nu vervangen door de, eveneens door Herr Seele getekende, stripreeks Dikke Billie Walter

Tijdens Crossing Border treden zij samen op met SPROOK. Geen sprookje maar een Sprook. SPROOK speelt zich af in een bos met welgeteld TWEE bomen. Toch slaagt Kamagurka erin om in dit bos te verdwalen en er, samen met het publiek, dieren en mensen in te ontdekken die hem fascineren, ontroeren en aan het lachen brengen... Een reis naar het midden van de lach, waarbij Herr Seele live illustraties maakt. 

SPROOK De voorstelling 
SPROOK van Kamagurka is een avondvullend sprookje voor volwassenen. Hij neemt het publiek van begin tot eind mee in één lange rollercoaster van absurdistische sprookjes en verhalen. 

Humor
“Ik ben er hardnekkig aan verslaafd om de mensen te laten zien hoe absurd deze wereld is. Humor is daarvoor een fantastisch middel. Daarmee kun je zware dingen op een lichte manier brengen". "Ook volwassenen mogen af en toe eens kleine kinderen zijn. En volwassenen mogen ook af en toe eens keihard lachen.", aldus Kamagurka. 

Samenwerking
In 1981 begon hij Herr Seele samen met Kamagurka de absurde strip Cowboy Henk, oorspronkelijk voor de krant Vooruit (nu De Morgen). De gagreeks liep ook in het weekblad Humo. Samen met Kamagurka werd vanaf die tijd elk jaar een theatershow gemaakt in de geest van het absurdisme. 

Quotes over SPROOK 
‘Kamagurka is in een bos beland. Dat zegt hij. Er staat een eerste boom en ook een tweede boom. Dat zegt hij. Wij zien alleen een halfduister podium met wat theaterrook. Maar allengs maakt hij dat we die bomen toch zien. En als hij even later op niets wijst, en ons vraagt wat dat is, gaan we antwoorden geven, ondanks de leegte. We spelen het spel moeiteloos mee. 
'Als tekenaar, schilder, schrijver en performer put Kamagurka uit een hoogstpersoonlijk rariteitenkabinet dat nooit leeg lijkt te raken. Ook niet in zijn nieuwe voorstelling Sprook. (...) De ongrijpbare gek wint weer.’- (****) NRC Handelsblad 

"De voorstelling is een ontdekkingsreis door Kamagurka's verbeelding, die behoorlijk naargeestige trekjes vertoont.” - Parool "Naast de belevenissen in het bos zijn er uitstapjes naar parabels die qua krankzinnigheid nog een stapje verder gaan." (...) Voor de liefhebbers van Kamagurka-humor is er veel te halen in deze voorstelling." - Volkskrant


Crossing Border Den Haag 2013 - Fri, 15 Nov 2013