Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Oleg Pavlov

© photo Valeri Sharifulin
Oleg Pavlov (Moskou, 1970) woont en werkt in Moskou. Zijn roman De aardappels en de staat is sterk autobiografisch, als jonge soldaat bewaker van een werkkamp (goelag) in Kazachstan werd hij wegens zijn ‘afwijkende opvattingen’ maandenlang in een psychiatrische kliniek vastgehouden. Zijn romans onderzoeken vaak het bestaan van het individu in het collectief, de machteloze rekruut in het machtige leger, dat in Rusland nog steeds een staat binnen de staat is. Voor zijn werk ontving hij in 2002 de Russische Booker Prize en in 2012 de Solzjenitsynprijs. In Frankrijk stond hij in 2012 op de shortlist voor de Prix du Meilleur livre étranger.

De aardappels en de staat is zijn meermalen bekroonde debuutroman en werd in vele talen vertaald. Het is een modern sprookje over de eeuwige spanning tussen korte en lange termijn, staatsgezag en persoonlijk initiatief, lijdzaamheid en opoffering. Over dé vraag in tijden van crisis: als je amper de middelen hebt om het vandaag te rooien, hoe investeer je dan in morgen?

INTERVIEW
Oleg Pavlov wordt geïnterviewd door Johan de Boose.

LEESFRAGMENT
Met dank aan uitgeverij Cossee hierbij een leesfragment uit
De aardappels en de staat (vertaling door Els de Roon Hertoge en Paul van der Woerd).


‘Een komedie zo zwart en bitter als surrogaatkoffie’ – Daily Mail

‘Oleg Pavlovs roman herinnert aan Joseph Hellers Catch 22. Pavlovs oog voor het groteske en zijn zwarte humor laten ons de pogingen om van een volstrekt zinloos bestaan iets zinvols te maken, ademloos en geboeid volgen.’ – Review of Contemporary Fiction, New York

Crossing Border 2015 - Fri, 13 Nov 2015