Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Marilynne Robinson

© photo Nancy Crampton
Zeven jaar na haar laatste Gilead-boek (Thuis) komt Marilynne Robinson (VS, 1943) nu met het langverwachte deel drie: Lila, dat meteen werd genomineerd voor de National Book Award van dit jaar. Maar dat is niet de enige reden van haar bezoek aan Crossing Border: met slechts vier romans op haar naam, wordt Robinson toch vaak als één van de belangrijkste auteurs van de Verenigde Staten genoemd. Met name de Gilead-boeken worden alom geprezen en komen steeds weer terug op de lijsten met belangrijkste eigentijdse Amerikaanse fictiewerken.

In Lila vertelt Robinson het verhaal van de veel jongere vrouw van John Ames (de hoofdpersoon uit de Gilead-boeken), een tot nu toe weliswaar een cruciaal, maar tegelijkertijd niet erg prominent personage. Lila, dakloos en alleen na jaren door het platteland te hebben gezworven, stapt in Gilead, Iowa een kerk binnen om te schuilen voor de regen: het begin van een ander leven. Ze trouwt met John Ames, de dominee, en bouwt een nieuw bestaan op terwijl ze tegelijkertijd het leven probeert te duiden dat voorafging aan deze pas ontdekte zekerheid.

INTERVIEW
Marilynne Robinson wordt geïnterviewd door Arjan Peters.

LEESFRAGMENT
Met dank aan De Arbeiderspers hierbij een leesfragment uit
Lila (vertaling door Janine van der Kooij).


OBAMA
Barack Obama is ook fan en sprak onlangs met de schrijfster.
The President: Well, as you know—I’ve told you this—I love your books. Some listeners may not have read your work before, which is good, because hopefully they’ll go out and buy your books after this conversation.
Het eerste deel van het gesprek kun je hier teruglezen. Deel twee vind je hier.

‘Teder portret van twee verloren mensen die na jaren eenzaamheid overrompeld worden door de liefde.’ NRC Handelsblad *****

Crossing Border 2015 - Sat, 14 Nov 2015