Filter by artist name

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 ?

Saša Stanišic

© photo Katja Sämann
Saša Stanišic (Višegrad, 1978) was veertien toen hij met zijn ouders – zijn moeder was Bosnisch en zijn vader een Serviër - voor de burgeroorlog vluchtte naar Duitsland. Op de school die hij bezocht, had hij een leraar Duits die zijn talent opmerkte en hem er verder in stimuleerde. In 2006 kwam zijn debuutroman uit: Hoe de soldaat de grammofoon repareert, over het lot van het stadje Višegrad. De nacht voor het feest (winnaar Alfred-Döblin-Preis en de prijs van de Leipziger Buchmesse 2014) gaat over zijn nieuwe thuisland, Duitsland. 

Het is de avond voor het dorpsfeest in Fürstenfelde. De inwoners hebben overdag gekookt en andere voorbereidingen getroffen. Het dorp slaapt; slechts een paar inwoners zijn nog wakker. Zo is er mevrouw Kranz, een schilder die aan een groot portret werkt, en meneer Schramm, een oud-kolonel die zelfmoord wil plegen. Ze worden in beslag genomen door oude verhalen, herinneringen en mythen die rondwaren. Zo ontstaat een mozaïek van het dorpsleven overdag en in de nacht dat culmineert in een groot feest. 

INTERVIEW The Hamburg Connection
Interviewer Persis Bekkering gaat in gesprek met Nino Haratischwili, Karen Köhler en Sasa Stanisic tijdens The Hamburg Connection.

LEESFRAGMENT

Met dank aan uitgeverij Querido hierbij een leesfragment uit De nacht voor het feest (vertaling door Annemarie Vlaming).


PERS
‘Stanišić is een goede verteller die het poëtische niet schuwt, maar gelukkig altijd wel zorgt voor een ontnuchterende twist.’ - Tzum 

'Vier jaar lang vertoefde Stanišić regelmatig op het Brandenburgse platteland, proefde er de sfeer en dook in de plaatselijke archieven. Het resultaat is het portret van een dorp, zoals geen Duitser dat ooit had kunnen schrijven. – Trouw ***** 

‘Een roman vol verhalen over zonderlinge dorpelingen lijkt als een bundel vol diamantjes.’ - NRC Handelsblad 

INTERVIEW
Interview n.a.v. het winnen van de Prijs van de Leipziger Buchmesse.

Crossing Border Den Haag 2007 - Thu, 22 Nov 2007

Crossing Border 2015 - Fri, 13 Nov 2015